HOVEDBYGNINGEN
Alle kunstnere bor i hovedbygningen hvor der altid er fuld af liv, snak og entusiasme
DEN HISTORISKE HOVEDBYGNING
Det statelige og smukke hovedhus på Guldagergaard blev oprindelig opført af den jyske frugtavler Kresten Troelsen i 1910, da han kom til Skælskør for at slå sig ned. Den store udhuslænge, som i dag huser Guldagergaards værksteder, blev føjet til gården i 1912. Kresten Troelsen var en driftig mand, og i løbet af det 20. århundrede udviklede Guldagergaard sig til at være en af de vigtigste plantager i området. Det var ligeledes Kresten Troelsen, der grundlagde den omgivende park og udvidede den med planter og træer, han tog med sig hjem fra rejser rundt om i Europa.
I mange år, helt indtil 1990, var det dejlige stuehus hjertet af familien Troelsens store frugt- og tulipanplantage, og det blev holdt i god stand. Mellem 1990 og 1997 stod huset dog tomt, indtil den internationale og eksperimenterende kunstnergruppe Clay Today en dag lagde vejen forbi den gamle gård. Der var ingen tvivl, da de først havde taget stedet i øjemål, og de besluttede, at det var det perfekte sted at grundlægge en kunstnerkoloni og et fælles værksted for keramiske kunstnere. Siden da er stuehuset igen blevet centrets bankende hjerte og arne.
Stuehuset er holdt i traditionel stil med træpaneler og dekorationer kombineret med nutidigt dansk design, nogle af husets oprindelige møbler og et hav af donationer og gaver fra keramikere. Det er i dag her, alle kunstnerne bor, når de arbejder på Guldagergaard, og stedet er altid fuldt af liv, ideudveksling og virkelyst. Kunstnerne kan enten bo i dobbelt- eller enkeltværelser, og alle værelser blev gennemgående renoveret i 2012.
Der er plads til cirka 12 kunstnere i huset, og det er en intens oplevelse, som vi altid får at vide, at kunstnerne aldrig ville have været foruden. Det er en vidunderlig mulighed for at udvide både dit personlige og professionelle netværk, og du kommer helt tæt på, hvad der rører sig inden for det keramiske felt i alle afkroge af verden.